Facturi mult prea mari la energie? Cand a fost ultima data cand ti-ai facut o termografie?
Termografia este solutia prin care poti analiza orice cladire cu echipamente speciale, cu sistem infrarosu, care-ti pot detecta toate pierderile energetice si problemele existente asupra unei constructii.
Daca totusi nu ai un buget pentru asa ceva, un alt mod prin care-ti poti da seama ca exista o serie de lipsuri in ambientul tau sunt facturile la utilitat. Cu cat acestea sunt mai mari si mai iesite din comun raportate la consumul aparent si extimativ al locuintei, cu atat ele pot indica o eficienta energetica mai redusa.
Si cu aceasta problema te poti confrunta oricand, astfel ca doar un certificat energetic si/sau un audit al cladirii te poate asigura ca totul este in deplina ordine atunci cand achizitionezi sau inchiriezi un spatiu. Insa, putini sunt cei care stiu asta si actioneaza in consecinta. Situatia poate fi rezolvata si intr-un alt mod, aplicand o serie de solutii practice demne sa consolideze si sa sporeasca eficienta energetica.
Cum sa faci asta pentru a te bucura de facturi mai mici si un confort mai sporit, vei afla in cele ce urmeaza.
Trucuri pentru a-ti imbunatati eficienta energetica a locuintei
Pasul 1: Izoleaza-ti casa
Daca locuinta ta nu prezinta un sistem interior-exterior de izolatie, acesta este primul lucru pe care trebuie sa-l ai in vedere. Asta dupa ce, bineinteles, te asiguri ca si pasul 2 indeplineste standardele optime.
O casa neizolata realizeaza un schimb mai mare de energie cu exteriorul, in timp ce casele construite din materiale traditionale deseori nu contribuie la izolarea termica si fonica a locuintei.
Izolarea casei nu reprezinta un moft, ci o necesitate. Iar facturile tale vor scadea la scurt timp dupa ce ai facut aceasta modificare. In plus, poti opta la finalul izolarii pentru o vopsea rezistenta la umiditate (in special pentru exterior), care sa permita sa previi deteriorarea rapida a materialelor izolante.
Pasul 2: Inlocuieste-ti ferestrele
O casa izolata termic interior-exterior necesita si ferestre pe masura. De altfel, cu siguranta iti sunt familiare acele ferestre vechi, clasice, care se fisureaza cu usurinta si care, in timp, reduc din confortul tau.
Din nou, nu vorbim de un moft, ci de o adevarata necesitate pentru cei care doresc sa nu-si mai renoveze locuinta cu aceeasi periodicitate ca odinioara, cu cei care se confrunta deseori cu mucegai, igrasie, cu zgomotul datorat agitatiei moderne sau cu lipsa unui confort termic chiar si in prezenta unor sisteme de incalzire moderne.
Geamurile de termopan sunt cea mai buna alternativa, cu precadere daca vorbim de ferestrele Salamander si accesoriile dedicate, care pun in valoare o eficienta energetica sporita prin geamurile cu pereti dubli sau tripli, de mici sau mari dimensiuni (dupa nevoi si dorinte), cat si prin materialele de calitate, cu o rezistenta dovedita.
Pasul 3: Renoveaza/Inlocuieste instalatiile vechi
Instalatiile au obiceiul de a se deteriora cu usurinta, ducand la aparitia unor fisuri care pot mari consumul de resurse dar care, in acelasi timp, pot produce un disconfort major din lipsa de siguranta.
Inainte sa-ti achizitionezi toate materialele si elementele de care ai nevoie pentru o locuinta moderna si confortabila asigura-te ca dispui de un sistem de iluminat optim, de o canalizare corespunzatoare, ca este disponibil un sistem de apa fara defectiuni etc.
Pasul 4: Apeleaza la electrocasnice cu un consum redus, dupa nevoi
Chiar daca si tu iti doresti sa iesi in evidenta prin cele mai impunatoare si inovatoare electrocasnice, nu inseamna ca ele iti pot fi intotdeauna de folos. De exemplu, de ce sa apelezi la o combina frigorifica uriasa, cand locuiesti singur?
Analizeaza-ti nevoile mai presus de toate si urmareste puterea fiecarui produs electrocasnic in parte. Cu cat puterea este mai mica, cu atat si consumul poate fi mai redus, dar asta nu le va face mai putin eficiente..