Condensul pe geam este un fenomen care apare mai ales in lunile reci, si chiar daca poate fi considerat un inconvenient minor si de multe ori trecut cu vederea, daca problema aparitiei sale nu este rezolvata si persista pot aparea diferite situatii neplacute.
Cand aerul cald intra in contact cu o suprafata rece, cum este fereastra se formeaza condensul.
De ce apar picaturi sau ceata pe ferestrele termopan?
Atunci cand aerul se va raci, numai poate retine umiditate si va determina condensarea vaporilor de apa in picaturi, acest lucru se intampla atunci cand exista schimbari de temperatura intre interior si exterior.
Exista mai multe tipuri de condens la ferestre
Condens interior
Acesta se formeaza cand umiditatea din interior este mare iar ferestrele termopan sunt reci, se intampla mai ales iarna pentru ca aerul in interiorul spatiului este cald si umed iar ferestrele sunt reci datorita aerului de afara.
Condens exterior
Se formeaza cand geamul este mai rece decat aerul din exterior, se intampla mai ales cand afara este cald , cu precadere dimineata ( atunci aerul exterior se incalzeste mult mai repede decat sticla geamului termopan).
Condens intre sticla geamului termopan
Apare datorita deteriorarii etansarii ( aerul sau gazul inert izolator dintre cele doua sau trei foi de sticla sa scurs) si care reduce eficienta ferestrei.
Efectele condensului la ferestre
Umiditatea ridicata si condensul care persista creeza un mediu propice pentru aparitia si cresterea mucegaiului.
Mecegaiul afecteaza calitatea aerului din interiorul unei incaperi, dar poate cauza si probleme de sanatate ( mai ales pentru persoanele care au probleme respiratorii ori cele care sunt alergice).
Daca ferestrele sunt cu rame din lemn, condensul pate duce la deformarea sau chiar putrezierea lemnului.
Puteti avea nevoie de reparatii sau chiar sa inlocuiti intregul sistem de ferestre daca problema condensului nu este rezolvata si persista.
Daca condensul apare intre geamurile de sticla ale ferestrei este un semn clar ca ele numai functioneaza corespuzator si eficienta energetica numai este cea optima.In plus vei plati mai mult la energie.
Sfaturi de prevenire
Exista modalitati eficiente pentru a preveni condensul, cum ar fi:
Folositi dezumidificatoare, ele ajuta la scaderea nivelului de umiditate dintr-o incapere.
In bucatarie, baie ori in spatiile mai inchise, instalati ventilatoare pentru a fi cat mai bine ventilate aceste incaperi.
Imbunatati circulatia aerului prin montatea de ventilatoare de tavan.
Deschideti ferestrele pentru aerisire in fiecare dimineata cateva minute pentru a permite aerului sa patrunda in interior
Daca aveti ferestre cu un singur geam este cazul sa treceti la geamuri termopan pentru ca acestea asigura o izolare mai buna, regleaza mai bine temperatura suprafetei ferestrei si ajuta la reducerea condensului.
Verificati etansarile iar daca observati condens intre geamuri este necesar sa le reparati sau inlocui dupa caz.
Daca casa voastra nu este bine izolata, imbunatati izolarea peretilor, podelei, a mansardei daca aveti.
Aparitia condensul pe geamuri este o problema pe care o puteti gestiona si lua masurile necesare pentru a reduce condensul si ati proteja ferestrele, a mentina o locuinta cat mai sanatoasa si eficienta din punct de vedere energetic.