Glafurile de interior sau exterior sunt accesorii folosite in construcția ferestrelor Ele au rolul de a oferi o margine de siguranța si o suprafața plana la baza sau in jurul deschiderilor ferestrelor, protejand zona de apa de ploaie si de deteriorare.
Acestea sunt amplasate la interior, la baza ferestrelor.Ele pot fi realizate din diferite material: lemn, marmura, granit, piatra naturala, sau PVC.
Glafurile de interior au rolul de a oferi o suprafața dreapta pentru a aseza diferite obiecte sau plante, precum si pentru a proteja partea inferioara a ferestrelor de murdarie, praf sau alte impuritati.
Glafuri exterior
Acestea sunt amplasate la exteriorul cladirii, in partea de jos a ferestrelor. Glafurile de exterior sunt expuse la factori externi:ploaia, zapada sau razele solare, asa ca sunt fabricate din materiale durabile si rezistente, cum ar fi piatra naturala, aluminiu sau PVC.
Principala lor funcție este sa impiedice patrunderea apei in interiorul cladirii si sa protejeze structura ferestrei impotriva deteriorarii.
Pe langa avantajele lor practice atat glafurile de exterior cat si cele interioare datorita plajei mari de modele si culori poate contribuie la un aspect mai placut al cladiriri, pot fi alese modele care se potrivesc exact cu stilul general al locuintei unde vor fi ansamblate.
Glafurile de interior cu decor Renolit sunt glafuri speciale care au un strat de folie Renolit aplicat pe suprafața lor.Renolit este un producator de folii de calitate, folii ce sunt folosite pentru a conferi o protecție suplimentara.
Foliile Renolit sunt rezistente la zgarieturi, murdarie si uzura, ceea ce face ca glafurile cu decor Renolit sa fie durabile si usor de intreținut.
De asemenea, aceste glafuri sunt rezistente la factori exteri, cum ar fi razele UV ori umiditatea, ceea ce le face potrivite pentru a fi folosite si in zonele mai expuse la acesti factori de mediu.
Avand o gama variata de modele si culori, glafurile de interior cu decor Renolit pot fi integrate cu usurința la interiorul oricarui tip de locuinta, birou sau spații comerciale.
Culoarea RAL reprezinta un sistem de codificare standardizat al culorilor, utilizat pe scara larga in acest domeniu al ferestrelor termopan.
Termenul „RAL” vine de la „Reichs-Ausschuß für Lieferbedingungen und Gütesicherung”, care inseamna „Comitetul Imperial pentru Condiții de Livrare si Asigurarea Calitații”.Acest comitet a fost cel care a dezvoltat si a lansat sistemul RAL in 1927 in Germania.
Sistemul RAL cuprinde o paleta mare de culori standardizate, fiecare fiind identificata printr-un cod unic, denumit RAL Code.
Acest cod este format din patru cifre (sau din sase cifre in anumite cazuri), care indica in mod clar o culoare exacta din paleta RAL.
Culorile RAL sunt folosite entru a asigura o comunicare exacta si coerenta in ceea ce priveste culorile folosite intr-un anumit proiect.
Se folosesc culorile RAL pentru a garanta ca o anumite nuanta de culoare este utilizata corect la locul de productie, evintaduse astfel discreptante si faciliteaza comunicarea intre producatori, furnizori si clientul final.
Un exemplu de cod RAL este RAL 5010, caruia ii este alocata culoarea albastru-gri. Un alt exemplu este RAL 9003, care reprezinta culoarea alb stralucitor.
Glafurile pot avea latimi standard, dar pot fi si adaptate pentru a se potrivi cu dimensiunile ferestrelor si deschiderilor specifice.Glafurile cu latimi standard sunt adesea disponibile in urmatoarele dimensiuni :10 cm, 15 cm,20 cm, 25 cm, 30 cm
In cazul in care deschiderile ferestrelor sunt de dimensiuni mai mari sau speciale, atunci glafurile pot fi realizate la comanda pentru a se potrivi exact cu marimile respective.
Este foarte important sa se masoare corect si exact dimensiunile ale deschiderilor, pentru se fabrica modelul potrivit.