A venit caldura. In sfarsit poti sa te apuci de proiectele din casa.
De cele mai multe ori, oameni asteapta vremea calda de primavara pentru a incepe renovarea si a reimprospata locuinta. Dupa perioada de iarna in care ne-am odihnit, parca tot mai multi oameni s-au apucat de astfel de proiecte.
Renovarea poate insemna batai de cap, insa daca ti cont de cateva lucruri si planifici cu grija, poti termina mai repede si mai bine decat te astepti.
De aceea, iata 5 sfaturi de care sa ti cont atunci iei in considerare renovarea locuintei:
-
Organizeaza-te
Ca orice alta activitate realizata cu succes, organizarea si planificarea nu trebuie sa lipseasca nici in acest capitol. Inainte sa te apuci de treaba, trebuie sa ai in vedere scara renovarii.
- Renovezi doar o camera sau intreaga locuinta?
Bineinteles, un proiect ce cuprinde toata casa implica mult mai multe costuri si mai mult timp de realizare, insa in functie de necesitatile fiecaruia, acest lucru poate fi indicat pentru a schimba look-ul complet al locuintei.
- Ce schimbari trebuie facute in baie sau in bucatarie?
Modificarile realizare in baie si in bucatarie sunt foarte populare, acestea avand un impact puternic asupra aspectului final al casei. Schimbarea gresiei, a faiantei, chiuvetei sau al oricarui alt element prezent in acestea, pot insemna costuri si timp suplimentar, de aceea planifica si ia in considerare toate schimbarile pe care doresti sa le faci.
- Reteaua electrica trebuie schimbata?
In cazul apartamentelor din blocurile vechi, dar uneori si in casele construite mai recent, reteaua electrica poate reprezenta un risc.
In astfel de momente, iti recomand sa apelezi la un specialist pentru a determina “sanatatea” acesteia si dupa caz, sa modernizeze reteaua.
- Sistemul de incalzire are nevoie de modificari? Dar centrala proprie?
Indiferent daca ai incalzirea asigurata de propria centrala pe gaz sau aceasta este oferita de catre sistemul public, renovarea este oportunitatea perfecta pentru a evalua sistemul de incalzire.
Verifica caloriferele si starea acestora. In acelasi timp, examineaza centrala pe gaz pentru ca aceasta sa functioneze in parametrii normali.
- Ce culoare vrei pentru pereti sau parchet?
Culoarea este un element important atunci cand ne gandim la o locuinta. Aceasta are calitatea de a ne influenta din punct de vedere psihologic, oferind o stare de calm si pace. In acelasi timp, poate energiza si sa ofere dimensiune si personalitate camerei.
Indiferente ca ne gandim la pereti sau parchet, unul dintre cele mai importante lucruri este sa ai in vedere cat de deschisa sau inchisa este culoarea aleasa. Aceasta poate influenta lumina din camera, putand micsora sau mari dupa caz incaperea.
- Cat de eficienta este izolarea termica?
Izolatia termica este necesara, atat din punct de vedere financiar, cat si al confortului personal. Este un pas esential sa evaluezi cat de eficienta este locuinta din perspectiva termica.
In cele mai multe cazuri, o cantitate insemnata de energie se pierde prin intermediul geamurilor. De aceea este indicat sa fi prudent si sa iei in calcul si schimbarea ferestrelor ( si a usilor dupa caz ) cu tamplarie performanta de termopan.
Dupa cum vezi, sunt nenumarate intrebari pe care trebuie sa ti le pui inainte de a incepe renovarea. De aceea este important sa planifici din timp toti pasii pentru a fi sigur ca nu omiti nimic.
-
Stabileste bugetul
Dupa ce ai realizat un plan bine pus la punct si ai organizat fiecare element ce necesita schimbari, a venit momentul mult asteptat de a estima cheltuielile. Este indicat ca atunci cand calculele sunt realizate, sa adaugi in fond inca 10% din suma totala pentru a fi pregatit pentru eventuale costuri neprevazute sau suplimentare.
-
Timpul renovarii poate varia
Inainte sa te apuci de treaba, incearca sa ai un orar realist de terminare a lucrarilor. In functie de complexitatea acestora si a numarului de camere, renovarea poate dura oricat, de la una sau doua saptamani pana la cateva luni.
Acest lucru insa poate fi si un beneficiu pentru tine, deoarece ai timpul necesar sa te gandesti in cazul in care vrei sa faci modificari extra sau te-ai razgandit in privinta altora.
In acelasi timp, iti poate permite sa strangi fondurile necesare si sa le distribui mai bine, astfel incat nu iti va provoca o gaura in bugetul de zi cu zi.
-
Alege calitatea
In functie de complexitatea proiectului, exista posibilitatea sa fie necesare schimbari semnificative. Fii atent sa alegi cele mai bune materiale si elemente pentru a fi sigur ca proiectul va fi finalizat in cele mai bune conditii.
Pentru anumite lucrari este indicat sa angajezi profesionisti experimentati pentru cele mai bune rezultate.
Bineinteles, anumite proiecte le poti aborda chiar tu, daca te pricepi si vrei sa faci si ceva economii. Poti de exemplu sa vopsesti peretii, astfel poti sa indrepti suma alocata pentru aceasta catre un alt proiect.
-
Schimba ferestrele cu tamplarie de termopan Salamander
Dupa cum am mentionat mai devreme, tamplaria de termopan PVC este una dintre cele mai eficiente metode de a izola rapid locuinta. Aceasta reprezinta o investitie ce va fi profitabila si avantajoasa pentru tine, deoarece te vor ajuta sa iti scazi facturile de energie cu un procent important pentru urmatorii 25 – 30 de ani.
Economisirea este importanta in ziua de azi, mai ales pe fondul crizei energetice pe care toata lumea o cunoaste. Fiecare beneficiu pe care il poti valorifica este un castig pentru viitorul tau si al locuintei tale.
Compania Salamander este lider pe piata de termopane din Romania. Aceasta produce si comercializeaza tamplarie de cea mai inalta calitate la preturi competitive.
Daca vrei sa profiti de acest avantaj si sa investesti in sanatatea ta financiara, alege cele mai bune geamuri termopan din tara de la Salamander.
Renovarea unei locuinte este de cele mai multe ori un proces amplu ce necesita multa planuire si organizare. Dar, de cele mai multe ori, aceasta actiune iti poate transforma casa intr-un camin.
De aceea, inainte sa te apuci de treaba, indiferent daca pe cont propriu sau impreuna cu un profesionist, fi sigur ca vei tine cont de toate sfaturile din acest articol.