Primul si poate cel mai important pas in montarea corecta a ferestrelor cu geamuri termopan este alegerea tipului de material ( poate fi cu cadru/rama din PVC, aluminiu sau lemn, fiecare avand propriile sale avantaje si dezavantaje).
Reguli montare termopane:
Aceasta alegere se face tinand cont de cateva reguli si anume:de tipul de constructie, ce nivel de izolare termica si fonica se doreste, aspect, rezistenta si alte optiuni suplimentare care se pot adauga ferestrelor.
Termopane de calitate slaba sau care nu se potrivesc cu structura cladirii ori conditiile meteorologice din zona respectiva poate duce la pierderi energetice sau chiar la stricarea/deterioarea ferestrelor.
Pentru un montaj corespunzator al ferestrelor termopan este important sa fie realizate masuratori corecte si precise ale spatiilor unde vor fi instalate termopanele.
Daca masuratorile au fost facute gresit atunci un siguranta si montarea lor va fi incorecta, iar din aceasta cauza pot aparea probleme de izolare termica si fonica, dar si o functionare necorespunzatoare a ferestrelor.
Masurarea ferestrelor termopan trebuie efectuata de o echipa de profesionisti in ferestre cu geamuri termopan.
Masuratorile trebuie efectuate atat la interior cat si la exterior, pe inaltime, latime si adancime.
Inainte de a monta ferestrele termopan, trebuie pregatita suprafata si totodata eliminate imperfectiunilor.
Curatati toate resturile de mortar, praf si murdarie pentru a avea o suprafata curata, dar mai ales uniforma pentru ca ferestrele sa fie montate corect si perfect etanse.
O etapa importanta in procesul de montare a termopanelor este pozitionarea si fixarea corecta a ramei, incat aceasta sa fie dreapta, sa ramana dreapta si sa nu se deformeze odata cu trecerea timpului.
Rama termopanului nu trebuie sa prezinte nici o curbura.
Pentru a va bucura de o izolatie termica si fonica optima, trebuie ca fereastra sa fie cat mai bine etansata, iar pentru asta aplicati materiale izolante de cea mai buna calitate.
O etansare corespunzatoare previne inflitrarea apei sau aerului, protejand in acest fel eficienta energetica a locuintei.
Pentru o etansare eficienta puteti folosi spuma poliuretanica, care trebuie aplicata uniform pe conturul ferestrei si apoi lasata sa se intareasca.
Puteti utiliza si benzi de etansare care se aplica in zonele vulnerabile, previn infiltratiile si sunt eficiente din punct de vedere termic si fonic.
Asigurati-va ca sistemul de dechidere/inchidere al termopanelor este perfect functionabil, reglati daca este cazul in asa fel in ca fereastra sa inchida si deschida fara nici un fel de problema.
Balamalele ferestrelor trebuie sa fie fixate corect pentru a nu permite jocuri atunci cand fereastra este deschisa sau inchisa.
Verificati deasemenea daca mecanismele de blocare sunt functionale.
Dupa ce procesul de montarea a ferestrelor termopan a luat sfarsit, trebuie sa va asigurati daca totul functioneaza la parametri corecti.
Iar apoi sa curatati rama si sticla ferestrei pentru indeparta rezidurile ramase in urma montari ferestrelor.
Pentru o buna functionare in timp si rezistenta de lunga durata, ferestrele cu geamuri termopan trebuie intretinute regulat, verificati mecanismele si etansarile.Nu folosi substante chimice atunci cand stergeti rama sau sticla ferestrei
Montarea termopanele are nevoie de respectarea unor reguli clare si concise pentru a obtine cea mai buna eficienta termica si fonica.
Fiti atenti si la cel mai mic detaliu pentru a benefica de toate avantajele pe care ferestrele termopan le ofera pentru a imbunatati confortul locuintei voastre.