Visul oricarei familii este acela de a avea o casa pentru a se bucura de spatiu verde si natura cat mai mult posibil. Datorita zgomotului si poluarii excesive din orase, tot mai multe persoane s-au indreptat in ultima perioada sa isi mute domiciliul intr-o zona linistita in care sa beneficieze si de o curte generoasa. Constructia unei case nu este o decizie simpla, necesitand timp, cunostinte, dar si un buget bine stabilit pentru a o putea finaliza.
Cele mai des intalnite constructii sunt cele mansardate deoarece au un aspect modern si presupun un buget mai redus decat cele cu etaj.
Mansarda unei case poate fi un loc special daca il amenajezi corect. Lumina in acest spatiu va fi esentiala pentru a pune in evidenta camerele pe care le vei stiliza. Fara lumina naturala acestea vor da impresia unui spatiu mic, inghesuit si sufocant.
Din fericire, pe piata exista o multitudine de solutii, care mai de care mai uimitoare, pentru a transforma o mansarda banala intr-una de vis. Datorita anilor de experienta ale marilor producator de termopane, acestia au creat sisteme perfecte ca sa se incadreze in orice locuinta.
Inainte de a achizitiona tamplaria PVC pentru mansarda, este indicat sa fi atent la urmatoarele detalii pentru a fi informat corect asupra tuturor posibilitatiilor pe care le ai, putand astfel sa iei cea mai buna decizie fara sa omiti niciun amanunt.
Termopane mansarda – cele mai populare sisteme
Producatorii de termopane sunt in continua cercetare pentru a dezvolta cele mai calitative si eficiente sisteme pentru casa ta. Salamander este unul dintre principalii jucatori, care de fiecare data a reusit sa impresioneze clientii cu sistemele lor de tamplarie PVC. Cele mai bune solutii pe care acestia ti le recomanda pentru a lumina mansarda cat mai bine sunt urmatoarele:
- Termopane cu articulare mediana – Instalate la o inaltime de 130 cm de la podea, acest tip de tamplarie dispune de o balama la jumatatea ferestrei, ce iti va permite sa rotesti geamul la 180 de grade;
- Ferestre duet cu articulare supramediana – Instalate la o inaltime de cel putin 110 cm fata de podea, ferestrele cu articulare supramediana ofera doua avantaje fata de cele mediane: axul de rotatie este situat in partea superioara a ferestrei, lucru ce poate fi avantajos pentru persoanele cu o inaltime mai mare, iar cel de-al doilea avantaj este acela ca geamul fix iti va putea oferi mai multa lumina.
- Ferestre panoramice – 110 cm instalate fata de podea, iar unghiul de deschidere este mult mai mare, putand astfel beneficia de o aerisire mai eficienta si un grad ridicat de vizibilitate.
- Ferestre cu dubla articulare –inatime instalata fata de podea 110 cm, iar actionarea se poate realiza atat in exterior, asemenea unui geam normal, dar si ca un geam median.
- Ferestre cu articulare laterala – inaltime fata de podea 110 cm, deschiderea acestora se realizeaza la fel ca in cazul celor clasice. Cu o deschidere de pana la 90 de grade, aceste fereste te pot avantaja in cazul in care trebuie sa urci periodic pe acoperis pentru intretinere sau mentenanta, facand mai usor accesul catre aceasta locatie.
- ferestre balcon – sunt ultima inovatie in materie de ferestre pentru mansarda. Acum poti avea balconul mult dorit oriunde vei dori foarte rapid. Sistemul este conceput intr-un mod foarte inteligent, avand protectii pentru a evita accidentele.
- ferestre atic – acestea sunt de regula fixe, putand fi montate foarte usor oriunde vei dori. Nu conteaza inaltimea, putandu-le amplasa fie aproape de podea sau de coama acoperisului. Este important totusi daca alegi un astfel de geam sa mai montezi cel putin unul care sa se deschida pentru a putea aerisii corespunzator camera.
Inaltimea de montarea ferestrelor pentru mansarda
Montarea ferestrelor de termopan trebuie realizata in asa fel incat sa poti beneficia de cat mai multa lumina, dar si de o aerisire corespunzatoare. Fiecare locuinta este diferita, astfel poti alege unul dintre modelele de mai sus care sa se potriveasca cel mai bine. Este recomandat ca acestea sa se instaleze la cel putin 1 metru de podea, putand astfel avea acces rapid cand trebuie sa le cureti sau le deschizi. Insa, anumite modele nu au aceasta cerinta, spre exemplu ferestrele tip balcon pot fi pozitionate direct pe podea, putand astfel beneficia de mai multa lumina, un geam generos si un balcon superb.
Ventilarea camerelor
Ventilatia incaperilor este foarte importanta pentru sanatate, dar si pentru casa ta. Mai ales in sezonul rece, diferenta de temperatura de la exterior si interior vor produce condens, astfel fara o ventilatie corespunzatoare pot aparea urme de igrasie si mucegai. Prin urmare, fi sigur atunci cand proiectezi noile ferestre ca o parte din acestea sa dispuna de sistem de deschidere.
Unde se monteaza
Este important sa ai in vedere pozitia ferestrelor pentru mansarda, acest factor putand sa influenteze atmosfera spatiului.
Daca beneficiezi de un spatiu mare, vei putea monta cu usurinta cateva geamuri pe ambele parti ale coamei pentru a beneficia de lumina, indiferent de ora. Amplasarea lor se poate face la o inaltime adecvata pentru a-ti putea permite curatarea acestuia, dar si pentru un acces usor pentru a aerisi spatiul. Exista sisteme de termopane care pot fi actionate si prin telecomanda, fiind de mare ajutor daca optezi sa le instalezi in cel mai inalt punct.
Ce tip de material este indicat sa folosesti pentru ferestrele de mansarda
- PVC – acest material este foarte popular si folosit la toate ferestrele si usile dintr-o locuinta si mai ales la mansarda. Avand in vedere calitatea materialelor utilizate, acestea vor rezista sporita in fata diferentelor de temperatura si nu isi vor schimba forma in timp.
- Aluminiu – acest metal are un aspect modern si elegant. Poate fi folosit cu succes intr-o mansarda pentru a avea acel look desavarsit. Fiind realizate din metal vor avea o rezistenta marita, dar si o securitate foarte mare.
Este important sa alegi pentru mansarda sistemele de geamuri cu 3 foi (tripan), putandu-ti asigura o mai buna protectie impotriva frigului sau a caldurii.
Dimensiuni ferestre
Fata de alte locatii din casa, dimensiunea ferestrelor se va face in functie de panta acoperisului. Vei putea instala ferestre cu o lungime mai mica in cazul in care panta acoperisului este mai mare, iar daca panta este mai mica, atunci ferestrele pot avea o lungime mai mare.
Latimea ferestrelor nu are o limita, insa anumiti specialisti recomanda alegerea acesteia in functie de distanta dintre capriori, fiind mai usor ca fereastra sa fie instalata, avand un cadru de lemn adecvat pentru suportul acesteia.
Mansarda este un spatiu ce are un potential aproape nelimitat de a fi decorat si transformat in orice ti-ai dori. Alegerea ferestrelor potrivite pentru mansarda ta poate fi o actiune destul de dificila, insa daca te informezi si apelezi cu incredere la consultatii Salamander, vei putea selecta numaidecat tamplaria perfecta care sa iti satisfaca toate cerintele.