O casa pasiva este probabil unul dintre cele mai dorite lucruri in momentul de fata, avand in vedere cresterea foarte mare a pretului energiei. Sunt mai multi pasi pe care trebuie sa ii urmezi pentru a fi cat mai eficient din punct de vedere energetic, incepand de la izolarea peretilor exteriori si interiori pana la tamplaria ferestrelor tale. Daca toate aceste elemente sunt corect proportionate, atunci vei putea beneficia de costuri reduse, apropiindu-te foarte mult de casa pasiva pe care ti-o doresti.
Este mult mai usor sa iti izolezi complet si eficient casa daca tocmai acum iti construiesti casa de vis, iar aceste cheltuieli sunt necesare pentru a putea oferi un confort termic sporit, dar si pentru a-ti imbunatatii situatia financiara. Daca esti atent la specificatiile care iti sunt oferite de specialistii in domeniu, atunci si tu vei putea beneficia de un consum redus atat la energia electrica, cat si la gaze pentru a avea o iarna linistita si calduroasa.
Care sunt pasi pentru a realiza o casa pasiva
Pentru a beneficia de scaderea costurilor cu incalzirea sau racirea locuintei tale trebuie sa ai grija de anumiti factori importanti. Astfel, vei putea remedia din timp problemele. La o casa, fie ea in constructie sau finalizata, daca nu este etansata complet de la fundatie pana la acoperis, vei avea scurgeri de energie care iti vor influenta in mod negativ facturile si confortul tau personal.
· Izolarea termica a casei
- izolarea exterioara – peretii exteriori trebuie izolati perfect cu polistiren sau vata bazaltica, iar grosimea si densitatea acestora o poti alege in functie de zona unde este construita casa si de bugetul disponibil. Specialistii recomanda ca pentru o casa pasiva sa fie montata o izolatie de cel putin 15 cm pentru a beneficia de cele mai mici costuri la incalzire iarna sau racire vara.
- izolarea interioara – peretii interiori, de regula se izoleaza rapid cu polistiren de cel putin 2 cm, lucru ce va face o diferenta majora asupra facturilor de incalzire.
- izolarea fundatiei – fundatia este si ea un element important ce necesita o izolare atat termica, cat si impotriva umezelii.
- izolarea podului – de multe ori ignorat, acesta poate aduce dupa sine pierderi de caldura de pana la 40%. Insa, cu ajutorul unei spume poliuretanice vei putea etansa in cel mai scurt timp acest loc.
Dupa cum se poate observa, cu cat este mai izolata casa cu atat vei economisi mai mult. Aceasta reprezinta o cheltuiala substantiala, insa cu siguranta se va amortiza mai repede decat ai crede. Avand in vedere preturile mari la energie de orice tip, dar si clima foarte schimbatoare, izolarea casei tale reprezinta o investitie inteleapta in viitor, dar si pentru confortul tau si a familiei tale.
· Ferestrele sunt cele mai importante elemente ale unei case pasive
Salamander este unul dintre cei mai mari producatori de termopane din Romania, iar sistemele acestora au fost create special pentru orice tip de locuinta. Au avantajul de a izola perfect si beneficiaza de o etanseitate corespunzatoare pentru o casa pasiva. Constructorii si proiectantii le recomanda ca fiind cea mai buna solutie pentru o astfel de locuinta, reusind sa iti scada costurile substantial inca din prima zi de la instalare.
· Pozitia casei conteaza – vanturile si captarea energiei solare
Atunci cand vrei sa iti construiesti o casa pasiva trebuie sa ai grija de anumite elemente importante pentru a beneficia de cat mai multa lumina, dar si de o protectie suplimentara impotriva vanturilor puternice. Astfel, sudul este partea cea mai calduroasa si este recomandat ca dormitoarele, livingul si bucataria sa fie indreptate in aceasta directie, iar spatele casei sa fie pozitionat spre nord, din cauza vanturilor reci.
Pe langa aceste aspecte este bine sa iei in considerare si pozitia soarelui in functie de casa. Dupa finalizarea constructiei, daca doresti instalarea unor sisteme de panouri solare atunci acoperisul trebuie sa fie indreptat in asa fel incat la orele pranzului sa beneficieze de maximum de lumina pentru a produce cat mai mult curent electric.
Acesti pasi sunt importanti sa fie realizati inca de la inceput, insa daca locuinta ta nu respecta aceste cerinte poti suplimenta izolatia exterioara si poti amplasa cateva panouri solare pe partea de acoperis care beneficiaza de cea mai multa lumina.
Care sunt cele mai bune ferestre pentru o casa pasiva
Termopane Salamander Brugmann bluEvolution 82
Sistemele bluEvolution 82 au o adancime constructiva de 82 mm, fiind ideale pentru cei care vor o casa pasiva, putand asigura o etansare si o pierdere termica mult mai mica. Acestea sunt realizate din materiale reciclate in proportie de 100%, fiind cele mai ecologice ferestre si usi de pe piata, contribuind in acest fel la diminuarea poluarii.
Tamplaria Salamander are in structura 6 camere si trei randuri de geamuri (tripan), avand astfel confortul pe care ti-l doresti.
Termopane Salamander bluEvolution 92
Modelul bluEvolution 92 este unul dintre cele mai performante sisteme din gama Salamander.
Tamplaria PVC este formata din 6 camere si are o adancime constructiva de 92 mm, care asigura o protectie termica si fonica foarte ridicata, ferestrele putand fi montate oriunde va fi necesar. Acestea iti pot indeplini toate cerintele, pentru a economisi cat mai mult cu racirea sau incalzirea locuintei tale.
Termopane Salamander Streamline 76
Termopanele Streamline 76 au in componenta 5 camere cu 2 garnituri, putand imbunatati eficienta energetica cu pana la 30 %.
Feroneria ROTO este cea mai dorita varianta si este capabila de un reglaj pe trei directii. Astfel, ele pot fi ajustate foarte usor si rapid chiar si de tine, atunci cand este necesar. Le poti personaliza cu geamuri a cate 2 foi de sticla sau 3 ( tripan ) de pana la 40 mm.
Izolarea unei case pasive este foarte importanta sa fie realizata intr-un mod cat mai profesionist, dar si cu materiale de calitate. Termopanele Salamander pot indeplini toate cerintele tale si garanteaza o calitate de necontestat care va rezista ani buni de acum inainte. Atunci cand esti acasa, cu siguranta iti doresti o temperatura ambientala perfecta indiferent de sezon. Astfel, iti vei putea tine familia fericita si ferita de canicula vara si de frig iarna.